Lisans Ders İçerikleri

(25.07.2007 tarihinde yenilenmiştir)

 

EM 102 Elektrik-Elektronik Mühendisliğine Giriş (1+0) 0 - (AKTS:2)
Elektrik-Elektronik Mühendisliğinin çalışma alanları, tarihsel gelişimi ve alana katkıda bulunmuş bilim insanları hakkında genel bilgi. Elektrik-Elektronik Mühendisliği alanında kullanılan araç ve yöntemler hakkında bilgi. Elektrik-Elektronik Mühendisleri'nin diğer bilim dalları ve mühendislik alanlarıyla etkileşimi. Mühendislik etiği. Deneyimli mühendislerden bilgi aktarımı.

EM 110 Malzeme Bilgisi (3+0) 3 - (AKTS:3) 
İletken ve yalıtkan maddeler. Havai hat iletkenleri ve yeraltı kabloları. Direnç, özdirenç, iletkenlik ve öz iletkenlik. İletken ve kabloların akım taşıma değerinin hesabı. Kablolarda ısınma. Sigortalar. İzolatörler. İç tesisat bilgisi ve kullanılan borular, izole iletkenler ve devreler. Anahtarlar ve tesisat şekilleri. Aydınlatma armatürleri. Sayaçlar. Elektrik tesislerinde temel güvenlik.

EM 204 Mantıksal Devre Tasarımı (3+0) 3 - (AKTS:4) 
İkili sistemler. Kodlar. Bool Cebri. Sayısal Mantık Kapıları. Fonksiyonlarının sadeleştirilmesi. Birleşimsel Mantık. Ardışıl Eşzamanlı Mantık. Sayıcılar.

EM 205 C Programlama Dili (2+2) 3 - (AKTS:4) 
Nesneler, Fonksiyonlar, Operatörler, Kontrol deyimleri, Döngüler, Diziler, Göstericiler, Dinamik Bellek Yönetimi, Yapılar.
Önkoşul: ENF 102

EM 212 Elektroniğe Giriş (4+2) 5 - (AKTS:5) 
Temel yarı iletken kavramı. Fiziksel elektronik, P-N diyodların fiziksel özellikleri. İki taşıyıcılı eklem transistörleri (BJT). Alan etkili transistörler (FET). Transistör besleme ve küçük sinyal modelleri.Tek eklemli transistörler (UJT). P-N-P-N anahtarlama devreleri, Negatif rezistans mikrodalga devreleri. Lazerler. SPICE kullanarak elektronik devrelerin analizi.

EM 214 Düşük Gerilimli Güç Sistemleri (3+0) 3 - (AKTS:3) 
Elektrik enerji sistemlerine giriş. Temel kavram ve elektriksel cihazlar. Tek fazlı ve üç fazlı sistemlerde güç hesapları. Güç faktörünün düzeltilmesi. Güç sistem modellemesi. Dağıtım ve taşıma sistemi kabloları. Kısa devre hesapları. Güç sistemlerinde sigortalar, kontaktörler ve kesiciler. Düşük gerilim sistemlerinde ölçüm metotları. Topraklama kavramı ve metotları. Dokunma ve adım gerilim hesaplamalarına giriş.

EM 221 Devre Analizi I (4+2) 5 - (AKTS:7) 
Temel kavramla, çevre ve düğüm yöntemleri, devre teoremleri, enerji ve güç kavramları. Anahtarlama fonksiyonları. Birinci ve ikici mertebeden devrelerde doğal ve kalıcı tepkiler. Çok çevreli ve çok düğümlü devrelerde dinamik tepki. Durum denklemleri 
Önkoşul: MAT 102

EM 222 Devre Analizi II (4+2) 5 - (AKTS:7) 
Sinüzoidal alternatif akım ve gerilim. Fazörler. Güç ve güç faktörü. Rezonans. Bode çizimleri. Topoloji. Sinüzoidal olmayan sistemler. Karşılıklı endüktans ve transformatörler. Dört uçlu devreler. Karmaşık frekans bölgesi. Transfer fonksiyonu kavramı. Konvolüsyon. Fourier dizisi ve devre çözümünde uygulanması.
Önkoşul: EM 221

EM 223 Elektromanyetik Alan Teorisi I (3+0) 3 - (AKTS:5) 
Vektör analizinin gözden geçirilmesi. Boşluk ve madde içindeki elektrostatik alanlar. Elektrostatik problemlerin çözüm yöntemleri. Elektrostatik alan içindeki enerji ve kuvvetler. Elektrik akımı ve iletkenler.

EM 226 Elektromanyetik Alan Teorisi II (3+0) 3 - (AKTS:4) 
Boşlukta ve maddelerde statik manyetik alan. Manyetik alan problemlerinin çözüm yöntemleri. Maddenin manyetik özellikleri. Zamana bağlı olarak yavaş değişen manyetik alanlar. Devre ve alan teorisi arasındaki ilişki. Maxwell denklemlerine giriş. 
Önkoşul: EM 223

EM 229 Olasılık ve İstatistik (3+0) 3 - (AKTS:4) 
Olasılık ve istatistik ile ilgili temel kavramlar. Rassal değişkenler ve özel fonksiyonları. Dağılım ve yoğunluk fonksiyonları. Çok değişkenli dağılımlar ve yoğunlukları. Bağımsız rassal değişkenler. Korelasyon istatistiğinin mühendislik sistemlerine uygulanması.

EM 295 Elektrik Mühendisliği Prensipleri (3+0) 3 (Servis Dersi)- (AKTS:3) 
Elektriksel tanımlar ve birimler. Temel yasalar. Devre analiz yöntemleri. Direnç devreleri. İndüktans ve kondansatör. Dinamik tepki. Alternatif akım devreleri. Elektriksel ölçme ve ölçü aletleri. Kimyasal etki. Transformatörler, generatörler ve motorlar. Yarı iletken elektroniği: diyot ve tranzistörlerin çalışma ilkeleri ve basit uygulamalar. İşlevsel yükselticiler ve uygulamaları. Lojik kapılar ve uygulamaları.

EM 301 Sinyaller ve Sistemler (3+0) 3 - (AKTS:4) 
Sürekli zaman ve kesikli zaman sinyalleri ve sistemleri. Geri besleme, bellek, kararlılık, doğrusallık, zamanla değişmezlik. Türevsel denklem veya fark denklemleri ile tanımlanan doğrusal zamanla değişmeyen sistemler. Konvolüsyon. Fourier serisi ve dönüşümü. Modülasyon. Örnekleme. Z dönüşümü. Transfer fonksiyonu gösterimi. 
Önkoşul: EM 222

EM 302 Sayısal Sinyal İşleme (3+0) 3- (AKTS:5) 
Ayrık zaman sinyalleri ve sistemleri. Örnekleme ve yeniden oluşturma. Doğrusal zamanla değişmeyen sistemler. Z-dönüşümü. Ayrık zaman sistemleri için yapılar. Ayrık Fourier dönüşümünü kullanarak sinyallerin Fourier analizi. Sayısal filtre tasarım teknikleri. Hızlı Fourier dönüşüm teknikleri. Optimal filtreleme ve doğrusal ön tahmin. 
Önkoşul: EM 301

EM 305 Elektrik Makineleri I (3+2) 4 - (AKTS:5) 
Elektromanyetik devreler. Elektromekanik enerji dönüşümü. Tek fazlı ve üç fazlı transformatörler. Doğru akım motor ve generatörleri: çalışma ilkeleri, hız denetimi. Döner manyetik alan ve üç fazlı sargılar. Asenkron makineler: çalışma ilkeleri, eşdeğer devre, hız denetimi. Senkron makineler: eşdeğer devre, durum karakteristikleri, senkronizasyon. Özel elektrik makineleri.

EM 308 Nümerik Analiz (3+0) 3 - (AKTS:5) 
Nümerik hata analizi. Denklem köklerinin bulunması. Doğrusal denklem sistemleri. Eğri uydurulması. İnterpolasyon. Sayısal türev ve integrasyon. Adi diferansiyel denklemlerin çözümleri. Özdeğer ve özvektörler. 
Önkoşul: ENF 102

EM 309 Elektromanyetik Dalgalar (3+0) 3 - (AKTS:3) 
Zaman ve frekans domeninde Maxwell denklemleri. Elektromanyetik enerji ve güç. Dalga denklemi. Düzgün düzlemsel dalgalar. Kırılma ve yansıma. Transmisyon hatlarına giriş.

EM 314 Kontrol Sistemleri I (3+2) 4- (AKTS:7) 
Temel kavramlar. Fiziksel sistemlerin modelleri: transfer fonksiyonu, blok diyagram, durum denklemleri. Kontrol sistemlerinin zaman ve frekans tanım alanlarında analizi. Kararlılık analizi. Kök-yer eğrisi. Bode ve Nyquist diyagramları. Kompanzatörler. 
Önkoşul: EM 301

EM 315 Analog Elektronik (4+2) 5 - (AKTS:6) 
Tek katlı transistörlerin frekans tepkileri. Katlı yükselteçler. Bode çizimleri. DC, RC ve trafo bağlı yükselteçler. Fark alıcı yükselteç. Akım aynalama. İşlemsel yükselteçler. Güç yükselteçleri. Yükselteçlerde geri besleme. Güç kaynağı regülatörleri. Yükselteçlerde gürültü. 
Önkoşul: EM 212

EM 316 Sayısal Elektronik (3+2) 4 - (AKTS:6) 
Büyük sinyal transistör modelleri, TTL, MOS ve CMOS lojik kapılar. Tersleyiciler, giriş ve çıkış devreleri. AND, OR, NAND, NOR ve türev kapıları (XOR, XNOR): statik ve dinamik analizleri. Rejeneratif devreler: kararsız, tek kararlı ve iki kararlı titreşiciler ve Schimitt tetikleyici devreler. Zamanlayıcılar. statik ve dinamik hafızalar: RAM, ROM, EPROM,PLA vs. A/D ve D/A çeviriciler. MUX, DEMUX devreleri.

EM 317 Analog ve Sayısal Elektronik (4+2) 5 - (AKTS:7) 
Tek katlı transistörlerin frekans tepkileri. Katlı yükselteçler. Transformatör bağlı yükselteçler. Fark alıcı yükselteç. İşlemsel yükselteçler. Güç yükselteçleri. Güç kaynağı regülatörleri. Büyük sinyal transistör modelleri. Tersleyiciler, giriş ve çıkış devreleri. AND, OR, NAND, NOR ve türev kapıları (XOR, XNOR). Rejeneratif devreler: Kararsız, tek kararlı ve iki kararlı titreşiciler ve Schimitt tetikleyici devreler. Zamanlayıcılar. Statik ve dinamik hafızalar: RAM, ROM, EPROM,PLA vs. A/D ve D/A çeviriciler. MUX, DEMUX devreleri.
Önkoşul: EM 212

EM 321 Elektrik Makineleri I (3+2) 4 - (AKTS:7) 
Elektromanyetik devreler. Histerezis ve girdap akımları. Elektromekanik enerji dönüşümü. Tek fazlı ve üç fazlı transformatörler. Doğru akım motor ve generatörler: çalışma ilkeleri, hız denetimi.

EM 322 Elektrik Makineleri II (3+2) 4 - (AKTS:7) 
Döner manyetik alan ve üç fazlı sargılar. Asenkron makineler: çalışma ilkeleri, eşdeğer devre, hız denetimi. Senkron makineler: eşdeğer devre, durum karakteristikleri, senkronizasyon. Tek fazlı asenkron makineler. Özel elektrik makineleri. 
Önkoşul: EM 321

EM 330 Güç Elektroniği I (3+2) 4 - (AKTS:6) 
Güç yarı iletken anahtarları ve karakteristikleri. Güç dönüştürücü tanımları ve sınıflama. VTA yöntemi. Orta uçlu ve köprü doğrultucuları: ideal olmayan akım aktarımı, harmonikler, giriş güç faktörü, faydalanma faktörü, sargı kullanımı ve doğrultucu transformatörlerdeki dengesizlikler. Uygulamalar.
Önkoşul: EM 212

EM 334 Haberleşme Sistemleri I (3+2) 4 - (AKTS:7) 
Mesaj sinyallerinin matematiksel gösterimi. Genlik ve açı modülasyonu teknikleri: Genlik modülasyonu, çift yan bant, tek yan bant, artık yan bant modülasyonu, frekans modülasyonu. Süperheterodin alıcılar. Evre kilitlemeli döngüler. Frekans bölmeli çoklama. Genlik ve açı modülasyonu sistemlerinde gürültü.

EM 345 Mikroişlemciler (3+2) 4 - (AKTS:6) 
Kayıtlayıcı ve bellek aktarma dili, mikroişlemcilerin tanımı. Temel bir bilgisayarın iç yapısı, komutların bilgisayarda işlenişi. Zamanlama ve kontrol sistemi tasarımı. Mikroişlemci yapısı. Örnek bir mikroişlemcinin makine dili. Bellek giriş çıkış sistemleri ve mikroişlemciye bağlama. 
Önkoşul: EM 204

EM 362 Güç Sistem Analizi I (3+0) 3 - (AKTS:5) 
Güç Sistemlerine giriş. İletim hat parametreleri; endüktans ve kapasitans. Kısa, orta ve uzun hat modelleri ve akım-gerilim ilişkileri. Transformatör ve generatörlerin elektriksel karakteristikleri. Per-Unit sistem. Güç Sistemlerinin Modellenmesi. Simetrik kısa devre analizi. Kesici seçimi.

EM 401 Elektronikte Ölçme ve Enstrümantasyon (3+0) 3 - (AKTS:5) 
Ölçmenin temel ilkeleri ve karakteristikleri ( duyarlık, doruluk, doğrusallık, etki, cevap süresi, vb. ) Tasarım ve kalibrasyon terimleri, ölçme hataları ve hata kaynakları. Devre elemanlarının ölçülmesi ve ölçme yöntemleri, analog ölçmeler, hareketli ölçü aletleri, ölçme sınırlarının değiştirilmesi ve ölçü aleti hassasiyeti. Alternatif akım köprüleri; endüktans, kapasite ve kayıp faktörü ölçülmesi. Q-metre. Sayıcılar ve digital ölçme, analog-digital dönüşüm ve dönüştürücüler; Flash, tek ve çift eğimli gerilim-frekans dönüştürücüler. Güç ve enerji ölçülmesi tetikleme devreleri ve ölçüm. Enstrümantasyon kuvvetlendiriciler ve ilgili kavramlar.

EM 403 Aydınlatma Tekniği (3+2) 4 - (AKTS:5) 
Işık teorileri. Göz, görüm duyarlılığı ve görme çeşitleri. Işık yansıtma yutma ve geçirme olayları. Aydınlatma terimlerinin tanımı. Aydınlatma çeşitleri. İç aydınlatma sistemleri ve hesapları. Aydınlatma ön (Avan) projesi hazırlanma esasları. Sorti, linye, kolon ve ana kolon hatlarının teşkili. Tatbikat projesi hazırlanma esasları. Yol aydınlatmasına giriş. İç tesisatta düşük güç katsayısını düzeltme usulleri, gerilim düşüm hesapları. Dış aydınlatma hesapları

EM 404 Yol Aydınlatma Tekniği (3+0) 3 - (AKTS:5) 
Yol aydınlatmasının temel kavramları. Yol aydınlatmasında kullanılan ışık kaynakları ve armatürler. Yol aydınlatmasının kalitesini belirleyen büyüklükler. Yol aydınlatmasının projelendirilmesi. Yol aydınlatma hesapları. Yol aydınlatma tesislerinin beslenmesi. Tünel aydınlatması ve örnekler.

EM 405 VLS Tasarımına Giriş (3+0) 3 - (AKTS:5) 
Çok büyük ölçekli devrelerin (VLSI) hızlı tasarım teknikleri. MOS teknolojisi ve lojik. Yapısal tasarım ve çizim kuralları. Devre simülasyonu devre tasarım ve çizim projeleri

EM 410 Enerji Hatları Mühendisliği (3+0) 3 - (AKTS:5) 
Enerji hatları iletken seçimi. Enerji hatları malzemelerinin mukavemet ve aşırı gerilimlere karşı hesapları. Yüksek gerilim hatlarında koruma açısı hesabı ve zincir eğrisi denklemi. Sehim hesaplanması ve sehim verme metotları. Tel çekme hesapları ve enerji taşıma hatlarına gelen ek yükler. Direkler arası açıklıklar ve hesaplamaları. Ekonomik ve kritik açıklıkların hesaplamaları. Direkler ve kafes direk hesaplamaları. Beton direkler ve hesaplamaları. Hava hatlarında topraklama direnci. Enerji iletim stabilitesine giriş. 

EM 415 Biyomedikal Mühendisliğine Giriş (3+2) 4 - (AKTS:5) 
Biyomedikal cihazların temel prensipleri. Temel dönüştürücüler ve prensipleri. Biyopotansiyellerin kaynakları: ENG, EMG, EKG, ERG, EEG. Biyopotansiyel elektrodlar. Sinir, dolaşım ve solunum sistemlerinin fizyolojisi ve ölçümü. Biyopotansiyel yükselteçler. Hasta bakım ve izleme sistemleri. Tedavi edici ve hayatı idame cihazları.

EM 416 Tıbbi Görüntüleme Sistemleri (3+0) 3 - (AKTS:5) 
X-ışınlarının üretilmesi ve algılanması, X-ışınlarının görüntüleme özellikleri, iyonize olmuş radyasyonun biyolojik etkileri. Konvansiyonel X-ışın cihazları, sayısal çıkarmalı anjiyografi ve bilgisayarlı tomografinin prensipleri. Akustik yayılmanın temelleri, ultrasonik tanı metotları. Radyonüklid görüntülemenin temelleri, nükleer yayılımın üretimi ve algılanması, gama kameranın prensipleri. Manyetik rezonans görüntülemenin temelleri, MR sinyalinin üretimi ve algılanması, görüntüleme yöntemleri.

EM 418 Endüstriyel Elektronik (3+2) 4- (AKTS:6) 
Güç dönüştürücüler: tanımlar ve sınıflamalar. Güç yarı iletken anahtarlar ve karakteristikleri. Tristörün temel karakteristikleri ve çalışması. Soğutma. Doğrultucuların çıkış ortalama geriliminin VTA yöntemiyle elde edilmesi. Doğrultucular: orta uçlu ve köprü bağlantılar, ideal ve ideal olmayan komütasyonlar, örtüşüm olayı, giriş akımın harmonikleri, çıkış gerilim harmonikleri, giriş güç faktörü. Doğal ve zorlamalı komütasyonlar. DC-DC dönüştürücüler: düşürücü ve yükseltici türleri, doluluk oranı denetimi. Evirgeçler: gerilim ve akım beslemeli evirgeçler, Darbe Genişlik Modülasyonu teknikleri. Uygulamalar.

EM 421 Elektrik Makineleri Tasarımı (3+0) 3 - (AKTS:5) 
Asenkron makine tasarımı: tasarım temelleri, ebat belirlemesi, oluk sayısı seçimi, sargılar, parametre hesaplamaları. Senkron makine tasarımı; ebat belirlemesi, sargılar ve parametre hesaplaması. Senkron ve asenkron makinelerin optimum tasarımı.

EM 423 Elektrik Makineler Dinamiği (3+0) 3 - (AKTS:5) 
Giriş. Doğru akım makinelerinin dinamik davranışı: matematik ve devre modelleri, transfer fonksiyonları ve blok gösterimleri, dinamik cevapları. Senkron makineler: (d-q-0) eksen takımında matematiksel modeller, birime indirgenmiş büyüklükler, sayısal benzetişim. Asenkron makineler: farklı referans eksen takımında matematiksel modeller, birime indirgenmiş büyüklüler, sayısal benzetişim.

EM 425 Kontrol Sistemleri II (3+2)4 - (AKTS:5) 
Frekans tanım alanında kompanzasyon. Durum uzayında modelleme. Özdeğer ve özvektör kavramları. Doğrusal dönüşümler. Çözüm teknikleri. Denetlenebilirlik ve gözlenebilirlik. Liapunov yöntemi. Durum düzleminde analiz. Kutup atama. Gözleyici tasarımı. Optimal kontrole giriş. Kesikli zaman sistemlerinin analiz ve tasarımı. Uygulama örnekleri 
Önkoşul: EM 314

EM 427 Mikrodalga Tekniği (3+2) 4 - (AKTS:8) 
Elektromanyetik dalga teorisinin kısa tekrarı. Transmisyon hatlarının frekans ve zaman domeni analizi. Dikdörtgen ve dairesel kesitli dalga kılavuzları. Mikrodalga sistemlerinin eşdeğer devre analizi. Pasif ve aktif mikrodalga devre elemanları. Empedans dönüşümü ve empedans uyumu teknikleri . Mikroşerit düzenler.

EM 428 Antenler (3+2) 4 - (AKTS:6) 
Anten parametreleri. Doğrusal antenler. Antenlerin ışıma diyagramları ve empedans. Anten dizileri. Reflektör antenler. Yer dalgaları ve propagasyon giriş. Radar sistemlerine giriş.

EM 430 Mikrodalga Devre Elemanları (3+0) 3 - (AKTS:5) 
Edilgen karşıtlı ve karşıtsız düzenekler. Electromanyetik rezonatörler. Periyodik yapılar ve mikrodalga süzgeçler. Mikroşerit yapılar ve bağlaşımlı hatlar. Yarıiletken mikrodalga düzenekler.
Önkoşul : EM 427

EM 431 Güç Elektroniği II (3+2) 4 - (AKTS:6) 
Zorlamalı komütasyonlu devrelere giriş, analiz ve tekniklerin sınıflandırılması. Gerilim beslemeli evirgeçler: Darbe Genişlik Modülasyonu teknikleri, gerilim ayarlama, harmonikler. Akım beslemeli evirgeçler. DC-DC anahtarlamalı dönüştürücüler: düşürücü ve yükseltici dönüştürücüler. Doluluk oranı denetimi, devre parametrelerin optimum değerlerinin hesaplaması. Anahtarlama elemanlarının korunması, soğutma ve maksimum çalışma değerleri. Anahtarların seri ve paralel çalışması. 
Önkoşul: EM 330

EM 433 Haberleşme Elektroniği (3+0) 3 - (AKTS:5) 
Aktif ve pasif filtreler. Y-parametreleri kullanılarak RF yükselteç analiz ve sentezi, LC ve kristal osilatörler. PLL'ler ve frekans sentezleyiciler. Doğrusal ve üstel modülatör ve demodülatör tasarımı.

EM 434 Sürücü Sistemler (3+2) 4 - (AKTS:5) 
DC motorlarda hız denetim yöntemleri ve uygulamaları. Dört kadranda çalışma. Asenkron motor hız denetim yöntemleri ve uygulamaları: gerilimle ayarlamasıyla hız denetimi, frekansla hız denetimi, sabit akıyla hız denetimi, rotor direnciyle hız denetimi. Evirgeçler ve Darbe Genişlik Modülasyonu teknikleri. Kademeli motorların çalışma ilkeleri. Relüktans motorların çalışma ilkeleri. 
Önkoşul: EM 322 veya EM305

EM 437 Haberleşme Sistemleri II (3+2) 4 - (AKTS:8) 
Vurum modülasyonu: Örnekleme teoremi, vurum genlik modülasyonu, vurum kod modülasyonu, delta modülasyonu. Zaman bölmeli çoklama. Hat kodları. Sayısal haberleşme sistemleri: Genlik kaydırmalı anahtarlama, frekans kaydırmalı anahtarlama, faz kaydırmalı anahtarlama. Olasılık teorisine giriş. Rasgele değişkenler. İstatistiksel ortalamalar. Merkezi limit teoremi. Korelasyon.
Önkoşul: EM 334

EM 438 Sayısal Haberleşme (3+0) 3 - (AKTS:5) 
Rasgele süreçler. Bir rasgele sürecin spektral güç yoğunluğu. Çoklu rasgele süreçler. Rasgele süreçlerin doğrusal sistemlerden iletimi. Bant geçen rasgele süreçler. Optimum eşik algılama. M-simgeli haberleşme. Enformasyon teorisine giriş. Hata düzelten kodlar.

EM 439 Elektromanyetik Modelleme (3+0) 3 - (AKTS:5) 
Zaman bölgesinde sonlu farklar yöntemi. Yee hücresi. Emici sınır koşulları. Dalga yayılması simülasyonu. Sonlu elemanlar yöntemi.Yüksek frekans yöntemleri. Moment yöntemi. Nümerik yöntemlerin ve yüksek frekans yöntemlerinin anten ve mikrodalga problemlerine uygulanması.

EM 440 Optik (3+0) 3 - (AKTS:5) 
Optik teorisine giriş, Dalgalar, Dalga Yayılımı, Elektromanyetik teori, Fotonlar, Işık, Işığın yayılması, Işığın yansıma ve kırılması, Geometrik Optik, Difraksiyon, girişim, Polarizasyon, Fourier Optiğine giriş

EM 447 Yarı İletken Devre Teknolojisi (3+0) 3 - (AKTS:5) 
Yarı iletken pulların hazırlanması. Yarı iletken üzerine yalıtkan film. Fotolitografi. Katkı maddeleri ve katkılama. Mutalizasyon, ana bağlantı ve paketleme. Entegre devre elemanları ve yapım teknikleri. Ticari devrelerin entegrasyonu. Yarı iletken mikro teknolojinin geleceği.

EM 461 Güç Sistem Analizi II (3+0) 3 - (AKTS:5) 
Simetrili bileşenler teorisi. Pozitif, negatif ve sıfır bileşen devreleri. Güç sistemlerinde simetrisiz kısa devreler; faz-toprak, faz-faz ve iki faz-toprak kısa devre analizleri. Güç Sistemlerinin matris analizi ve çözüm metotları. Yük akışı. Güç Sistemlerinde kararlılık. 
Önkoşul: EM 362

EM 462 Güç Sisteminde İzolasyon Koordinasyona Giriş (3+0) 3 - (AKTS:5)
İzolasyon koordinasyonu ve temel kavramlar. Güç Sistemlerinde iç ve dış aşırı gerilimler. Yürüyen dalgaların yansıma ve kırılması. Bewley Lattice ile yürüyen dalga analizi. Aşırı gerilimlere karşı koruma ve aygıtlar.

EM 475 Enerji Dağıtımı I (3+2) 4 - (AKTS:5) 
Elektrik enerjisinin özellikleri ve enerji dağıtım sistemleri. Hat sabiteleri ve hesaplanış usulleri. Normalden farklı gerilimin cihaz ve makinelere etkisi. Hat iletken kesitlerinin tayin esasları. Bir noktadan yüklü hatlar. Enerji dağıtım şebekeleri. Noktasal yüklerle yüklü hatlar ve kesit hesabı. Yayılı yükler ve güç yoğunlukları. Toplu ve yayılı yüklerle çalışan hatlarda kesit hesabı. Transformatör yerlerinin tayini ve güçlerinin hesabı. Direkler, tepe kuvvetlerinin bulunması ve tiplerinin tespiti. Alçak gerilimli enerji dağıtım projesinin hazırlanma esasları.

EM 476 Enerji Dağıtımı II (3+0) 3 - (AKTS:5) 
Orta gerilim hatları ve şebekeleri. Normlaştırılmış gerilim kademeleri ve ekonomik işletme geriliminin tayini. Dağıtım hatlarında hat iletken kesitinin ısınma ve mukavemet esasına göre tayini. Hat arızaları. Boyuna ve enine gerilim düşümü hesabı. Hat iletken kesitinin kısa devre akımına göre hesabı. Ekonomik hat iletken kesitinin tayin usulleri. Çift taraftan beslenen hatlarda güç kompanzasyonu ve kesit hesapları. Enerji kaybı hesapları. 
Önkoşul: EM 475

EM 479 Güç Sistemlerinde Koruma (3+0) 3 - (AKTS:5) 
Hatalar ve hata tipleri. Temel kavramlar. Koruma sistemlerine giriş. Akım ve gerilim transformatörleri. Aşırı akım, diferansiyel ve empedans koruma sistemleri. Transformatör, generatör ve hat korumaları.

EM 480 Yüksek Gerilim Tekniği (3+2) 4 - (AKTS:7) 
Gazlarda akım gerilim karakteristiği. Katotlardan elektron emisyonu. İyonizasyon ve iyonizasyona zıt olaylar. Townsend ve streamer delinme mekanizmaları. Elektronegatif gazlarda delinme mekanizmaları. Yıldırım deşarjları. Korona deşarjları. Sıvı ve katı yalıtkanlarda delinme mekanizmaları. AC, DC ve darbe gerilimlerinin üretilmesi ve ölçülmesi.

EM 482 Yüksek Gerilim Kesicileri (3+0) 3 - (AKTS:5)  
Kesiciler ve güç devresi kesme hakkında genel bilgi. Güç sistemlerinde devre açma-kapama analizi.Kesici ark fiziği. Ark kesme yöntemleri. Kesici tipleri ve yapıları. Kesiciler için test metotları.

EM 492 Elektrik-Elektronik Mühendisliği Tasarımı (ÖD) (1+2) 2 - (AKTS:5) 
Bir mühendislik projesinin tüm aşamalarını düzenli bir biçimde gerçekleştirebilmek için gerekli tasarım ilkelerinin tanıtılması.

EM 495 Lisans Araştırma Projesi (ÖD) (2+4) 4 - (AKTS:7) 
Elektrik ve Elektronik Mühendisliğinin çeşitli alanlarında öğrenciye tasarım yeteneğini kazandırmak amacıyla yaptırılan teorik ve uygulamalı çalışma. 
Önkoşul : Bir sonraki yarıyılın sonunda mezun olacak öğrencilere verilir.

EM 496 Bitirme Ödevi (ÖD) (0+2) 1 - (AKTS:4) 
Öğrencilerin ilgi duyduğu alanlardan birinde, bölüm başkanlığı tarafından görevlendirilecek öğretim elemanlarının verdiği konuda yürütülecek ve başarı durumu özel değerlendirme ile belirlenecek olan proje çalışması. 
Önkoşul: EM 495

 


SERVİS DERSLERİ


ENF 101 Temel Bilgisayar Teknolojileri Kullanımı (1+2) 0 - (AKTS:2)
Bilgisayar sistemleri ile ilgili temel bilgiler, bilgisayar donanım ve yazılımına giriş, DOS ve WINDOWS işletim sistemleri, kelime işleme, veri tabanı kullanımı, sunuş hazırlama, tablolama ve grafik uygulamaları, Internet, e-posta ve WWW bilgi ağı kullanımları, HTML ve JAVA programlama.

ENF 102E Temel Bilgisayar Bilimleri ve C/C++ Programlama Dili (2+2) 3 - (AKTS:4)
Problem çözme, Algoritma geliştirme ve akış diyagramları, Programlamanın temel kavramları, C++ dilinin tarihçesi ve temel kavramları; sözcüksel elementler (anahtar kelimeler, sabitler), Operatörler ve ifadeler, Görsel programlama araçları, Nesne tabanlı programlama ortamları, Göstericiler, Kontrol deyimleri, nesne yönelimli programlama kavramları.

FİZ 103 Fizik I (4+0) 4, AKTS:6
Fizik ve Ölçme, Tek Boyutta Hareket, İki Boyutta Hareket, Hareket Kanunları, Dairesel Hareket ve Newton Kanunlarının Diğer Uygulamaları, İş ve Kinetik Enerji, Potansiyel Enerji ve Enerjinin Korunumu, Doğrusal Momentum ve Çarpışmalar, Katı Cisimlarin Sabit Bir Eksen Etrafında Dönmesi, Yuvarlanma Hareketi ve Açısal Momentum, Statik Denge ve Esneklik, Titreşim Hareketi, Kütle-Çekim Kanunu, Akışkanlar Mekaniği, Sıcaklık, Isı ve Termodinamiğin Birinci Kanunu, Gazların Kinetik Teorisi, Isı Makineleri, Entropi ve Termodinamiğin İkinci Kanunu.

FİZ 104 Fizik II (4+0) 4, AKTS:6 
Elektrik Alanlar, Gauss Yasası, Elektriksel Potansiyel, Sığa ve Dielektrikler, Akım ve Direnç, Doğru Akım Devreleri, Manyetik Alanlar, Manyetik Alan Kaynakları, Faraday Yasası, İndüktans, Alternatif Akım Devreleri, Elektromanyetik Dalgalar, Işığın Doğası ve Geometrik Optik Yasaları, Işık Dalgalarının Girişimi, Kırınım ve Kutuplanma

FİZ 156 Fizik Laboratuarı (0+2)1, AKTS:1 
Hız ve İvme, İki Boyutta Hareket, Newton’un Hareket Kanunları: Eğik Düzlemde Hareket, Esnek ve Esnek Olmayan Çarpışmalar, Basit Harmonik Hareket

KIM 103 Kimya (4+0) 4, AKTS:5 
Kimyasal hesaplamalar. Atomun yapısı. Periyodik sistem. Kimyasal bağlar. Gazlar, sıvılar, katılar, çözeltiler. Kimyasal kinetik ve denge. Asitler ve bazlar. Sulu çözelti tepkimeleri ve iyon dengeleri. Elektrokimya. Termodinamik

KİM 151 Kimya Laboratuarı (0+2) 1, AKTS:1 
Maddelerin fiziksel ve kimyasal özellikleriyle tanınması, Kimyada saflaştırma yöntemleri, kristallendirme, Difüzyon, Stokiyometri, İdeal Gaz Sabitinin Hesaplanması, Sıcaklığın Reaksiyon Hızına Etkisi, İndikatörler ve pKa tayini, Asit-Baz titrasyonu, Kimyasal Denge.

MAT 101 Matematik (4+0) 4, AKTS:6
Sayı cümleleri. Mutlak değer, mutlak değer fonksiyonunu kapsayan eşitsizlikler, tümevarım. Koordinatlar. Karmaşık sayılar. Fonksiyonlar. Bileşke fonksiyon. Trigonometrik fonksiyonlar. Fonksiyonların limiti. Süreklilik. Sürekli fonksiyonların özellikleri. Türev. Değişme hızı, ortalama değer teoremi ve uygulamaları. Maksimum ve minimum bulma ve uygulamaları. Grafik çizimi, diferansiyel ve uygulamaları. Entegral, temel teorem. Entegralle tanımlanan fonksiyonlar. Entegral formülleri, entegrasyon teknikleri. Alan, hacim ve yay uzunluğu hesapları.

MAT 102 Matematik II (4+0) 4, AKTS:6
Diziler, seriler, kuvvet serileri. Kutupsal koordinatlar, R3’de vektörler, eğriler, doğrular ve düzlemler. Çok değişkenli fonksiyonlarda limit ve süreklilik, kısmi türev, gradyan vektörü, teğet düzlem, yönlü türev, kısıtlamasız ve kısıtlamalı maksimum ve minimum, Lagrange çarpanları. Çok katlı integraller, çizgisel integraller ve yoldan bağımsızlık, yüzey integralleri.

MAT 116 Lineer Cebir (3+0) 3 - (AKTS:4)
Matrisler, determinantlar ve doğrusal denklemler sistemi. Vektör uzayları, Euclid uzayı, doğrusal dönüşümler. Özdeğerler, köşegenleştirme, üç boyutlu uzayda doğrular ve düzlemler. Uzayda temel yüzeyler, silindirik yüzeyler, döner yüzeyler, kuadratik yüzeyler.

MAT 213 Diferansiyel Denklemler (2+2) 3 - (AKTS:5)
Birinci dereceden diferansiyel denklemler: Tam diferansiyel denklemler, integral çarpanı, lineer diferansiyel denklemler, elektrik devreleri, eğri aileleri, yaklaşık çözümler, çözümlerin varlık ve tekliği. Lineer diferansiyel denklemler: Homogen lineer denklemler, sabit katsayılı denklemler, başlangıç değer problemleri, diferansiyel operator, serbest osilasyon, homogen olmayan denklemler, belirsiz katsayılar yöntemi, elektrik devreleri , parametrelerin değişimi yöntemi. Diferansiyel denklem sistemleri. Seri çözümler: Legendre ve Bessel denklemleri. Laplace transformu. Fourier Serilerine giriş. Kısmi diferansiyel denklemlere giriş ve değişkenlerine ayırma yöntemi.

MAT 216 Kompleks Analiz (3+0) 3 - (AKTS:5)
Kompleks sayılar cebri, kompleks sayıların kutupsal gösterimi, kompleks fonksiyonların türevi, analitik fonksiyonlar, Cauchy-Riemann denklemleri, kuvvet serileri. Basit fonksiyonlar, basit fonksiyonların dönüşümü. Kesirli doğrusal dönüşümler, eğrisel integraller. Cauchy integral teoremi, Cauchy integral formülü. Seriler, singüler noktalar, Taylor açılımı, Laurent açılımı, Rezidüler, rezidü teoremleri. Genelleştirilmiş integraller.

MM 103E Bilgisayar Destekli Teknik Resim I (2+1) 3, AKTS:5
Bilgisayar destekli teknik resime giriş. Geometrik çizimler. Dik izdüşüm esasları, üç boyutlu modellerden esas görünüşlerin çıkarılışı. Temel imalat işlemleri ve standart özellikler için çözüm teknikleri. İki esas görünüşten üçüncü görünüşü çıkarmak, serbest elle çizim teknikleri. Üç boyutlu çizim teknikleri; basit şekiller, eğik yüzeyler, aykırı yüzeyler. Ölçülendirme esasları. Kesit almanın esasları; tam, yarım kesitler, geleneksel uygulamalar. Vidalar, vidalı elemanlar.

TAR 101 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I (2+0) 0 - (AKTS:2)
19.yüzyıl sonlarında Osmanlı İmparatorluğu'nda yenileşme hareketleri ve 20. yüzyıl başlarında Osmanlı İmparatorluğunun genel durumu. I. ve II. Meşrutiyet dönemleri. Trablusgarp ve Balkan Savaşları. I. Dünya Savaşı (özellikle Çanakkale Muharebelerinin üzerinde durulmaktadır.) I. Dünya Savaşı'na genel bakış, savaşta Osmanlı Devleti. Mondros Ateşkes Antlaşması, ateşkes antlaşmasının Osmanlı Devleti üzerindeki etkileri ve sonuçları, ateşkes antlaşmasından 19 Mayıs 1919'a kadar meydana gelen önemli olaylar. Mustafa Kemal'in yetişmesi, çevresi, kişiliği. Kurtuluş Savaşı hazırlık dönemi. Mustafa Kemal'in Samsun'a çıkışı. Erzurum Kongresi. Sivas Kongresi. Ankara'da Büyük Millet Meclisi'nin açılması. Büyük Millet Meclisi Hükümeti'nin kurulması. 1920 yılındaki iç isyanlar.

TAR 102 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II (2+0) 0 - (AKTS:2)
Osmanlı İmparatorluğunun paylaşılması tasarıları. Paris Barış Konferansı. İzmir'in işgali. Memleketin iç durumu ve azınlıklar. Çerkez Ethem Olayı. I. ve II. İnönü Muharebeleri. Eskişehir ve Kütahya Muharebesi. Sakarya Meydan Savaşı ve sonuçları. Kars ve Ankara Antlaşmaları. Büyük Taarruz. Mudanya Ateşkes Antlaşması, esasları ve önemi. Lozan Konferansı ve önemi. Türk İnkılabı; Siyasi, hukuksal, sosyal, kültürel, eğitim-öğretim alanlarında inkılaplar. Çok partili sisteme geçiş. Ekonomik alanda gelişmeler. Türk Dış Politikası. Ermeni sorunu. II. Dünya Savaşı ve Türkiye. Atatürk İlkeleri

İNG 101 İNGİLİZCE (3+0) 3, AKTS:3
ING 101 kodlu bu ders öğrencilerin okuma-anlama ve yazma becerilerini akademik sözcük dağarcığını genişleterek geliştirmeye yöneliktir. Öğrencilerin eleştirel ve analitik düşünme yetenekleri seçilmiş okuma parçaları aracılığıyla geliştirilerek, okuma parçalarında sunulan fikirleri değerlendirebilmeleri, sentez yapabilmeleri ve onlara karşılık verebilmeleri sağlanır. Ayrıca öğrencilerin gerekli altyapı desteğiyle birlikte yazma becerisi geliştirilir.

İNG 102 İNGİLİZCE (3+0) 3, AKTS:3
ING 102 kodlu bu ders ING 101 kodlu dersin devamı niteliğinde olup, öğrencilerin okuma-anlama ve yazma becerilerini akademik sözcük dağarcığını daha da genişleterek geliştirmeye yöneliktir. Öğrencilerin eleştirel ve analitik düşünme yetenekleri seçilmiş okuma parçaları aracılığıyla geliştirilerek, okuma parçalarında sunulan fikirleri değerlendirebilmeleri, sentez yapabilmeleri ve onlara karşılık verebilmeleri sağlanır. Ayrıca öğrencilerin gerekli altyapı desteğiyle birlikte yazma becerisi daha da geliştirilir.

İNG 203 İNGİLİZCE (3+0) 3, AKTS:3
ING 203 kodlu bu ders öğrencilerin akademik ve profesyonel yaşamda gereksinim duyabilecekleri okuma-anlama, yazma, dinleme ve konuşma becerilerinin gelişmesini sağlayan bir öğretim programı izlenmektedir. Öğrencilerin okuma, yazma, konuşulanları anlama ve sözlü karşılık verebilme becerilerinin gelişmesini amaçlanır. Dersin sonunda öğrenciler okuduklarını anlayabilecek ve yazma becerisini kazanabilecek, konuşulanları anlayabilip sözlü karşılık verebileceklerdir.

İNG 204 İNGİLİZCE (3+0) 3, AKTS:3
ING 204 kodlu bu ders YAD-ING 203 kodlu dersin devamı niteliğindedir. Öğrencilerin akademik ve profesyonel yaşamda gereksinim duyabilecekleri okuma-anlama, yazma, dinleme ve konuşma becerilerinin gelişmesini sağlayan bir öğretim programı izlenmektedir. Öğrencilerin okuma, yazma, konuşulanları anlama ve sözlü karşılık verebilme becerilerinin gelişmesi amaçlamır. Dersin sonunda öğrenciler okuduklarını anlayabilecek ve yazma becerisini kazanabilecek, konuşulanları anlayabilip sözlü karşılık verebileceklerdir.

TÜR 101 Türk Dili I (2+0) 0 - (AKTS:2)
Dil nedir? Dilin sosyal bir kurum olarak millet hayatındaki yeri ve önemi. Dil kültür münasebeti. Türk Dili'nin dünya dilleri arasındaki durumu ve yayılma alanları. Türkçe'de sesler ve sınıflandırılması. Türkçe'nin ses özellikleri ve ses bilgisi ile ilgili kurallar. Hece bilgisi, imla kuralları ve uygulaması, noktalama işaretleri ve uygulaması.

TÜR 102 Türk Dili II (2+0) 0 - (AKTS:2)
Türkçe'nin yapım ekleri ve uygulaması. Kompozisyonla ilgili kurallar, kompozisyon yazmada kullanılacak plan ve uygulaması. Türkçe'de isim ve fiil çekimleri. Kompozisyonda anlatım şekilleri ve uygulaması. Zarfların ve edatların Türkçe'de kullanış şekilleri.

background image